Kalendarz wydarzeń
W październiku ponownie będziecie mieli niepowtarzalną okazję poznać nowe smaki, kuchnie i restauracje w wyjątkowej cenie. Przed nami kolejna edycja Restaurant Week, czyli festiwalu najlepszych restauracji. Przystawka, danie główne i deser, w festiwalowej cenie tylko 49 zł. Biuro kulinarnych podróży Restaurant Week zabierze Was dookoła smaków świata już od 17 do 31 października.
W Rzeszowie możecie wybierać spośród 8 restauracji. Poniżej ich lista oraz festiwalowe menu każdej z nich:
Restauracja Folk
MENU A
Krem z palonych ziemniaków w sianie, "pączek” z łososia
Polędwica z indyka, buraki gratin, sos chrzanowy, puree z pieczonych batatów
Gruszka w korzennym winie, sos szodonowy
MENU B
Pasztet z soczewicy, cukinia faszerowana pomidorami i serem, paprykowa salsa
Placki z prosa, halibut w ziołowym maśle, kurki w mleku kokosowym z pomidorami
Krem brulee z selera, śliwki w karmelu
Restauracja hotelu Hilton Garden Inn
MENU A
Żurawinowy proziak, parfait z gęsich wątróbek, ogórek aromatyzowany trawą cytrynową i chips jabłkowy
Polędwiczka wieprzowa z jarmużem i boczniakami, maślana brukselka i batat
Mus z pieczonego jabłka z anyżem
MENU B
Pierożki z buraka z farszem z sera koziego, bób, batat i sos szałwiowy
Gołąbek z kapusty włoskiej z farszem z kaszy gryczanej, tartych ziemniaków i grzybów, leczo paprykowo-dyniowe
Panna Cotta z makiem i kruszonką sezamową
Habana Sports Bar BBQ
MENU A
FRIJOLES NEGROS- pikantna zupa z czarnej fasoli z mięsem mielonym, płatkami papryki i boczkiem.
CHICKEN & BLACK BEAN RICE BOWL- grilowane podudzie z kurczaka z ryżem, salsa mango z czarna fasola i awokado.
KUBANKA- ciasto biszkoptowe z masa maślano-budyniową i nutella z wiórkami czekoladowymi.
MENU B
CILANTRO LIME SALAD- mieszane sałaty, mango, ananas,pomarańcza kolendra, tofu, salsa awokado.
BLACK BEAN RICE BOWL & TEMPURA FRIED BANANAS- smażone banany w chrupiącej tempurze z dodatkiem ryżu i czarnej fasoli z kolendra, salsą mango i guacamole.
CHURROS- tradycyjny wypiek posypany cukrem pudrem i cynamonem.
Kulisy
MENU A
Tatar wołowy z ogórkami, borowikami, cebulą i jajkiem
Pierś z kurczaka przypiekana na skórce z dodatkiem białego wina, kopytkami i fasolką szparagową
Mille-feuille z kremem kasztanowym i konfiturą z kwiatu bzu
MENU B
Sałatka z gruszką w czerwonym winie z grillowanym serem pleśniowym
Tagiatelle z grzybami leśnymi i oliwą z oliwek
Drożdżowa jagodzianka z maślaną kruszonką
Oranżeria
MENU A
Cappellacci z jeleniem i grzybami / sos winno-maślany / ser pecorino
Eskalopki cielęce z risotto grzybowym / palone warzywa / sos winny
Tartoletka gruszkowa / mus migdałowy / lody z gorgonzoli
MENU B
Raviolini żytnie z kalafiorem i gruszką / ragout z dyni i grzybów
Filet z halibuta na risotto z zielonym groszkiem/ ragout grzybowe/ sos pietruszkowy
Tartoletka gruszkowa / mus migdałowy / lody z gorgonzoli
Parole Art Bistro
MENU A
Marynowane krewetki z kremem z dyni, ostrą pomarańczą i papryką
Stek z indyka w curry z kuskusem, czerwoną kapustą i sosem kokosowym
Karmelizowana nektarynka z kremem waniliowym, tymiankową bezą i rumiankiem
MENU B
Bliny ziemniaczane z młodym burakiem i wędzonym twarogiem
Zielone warzywa z chrupiącym jajkiem i sosem holenderski
Sernik z orzechami ziemnymi
Patio
MENU A
Płatki polędwiczki wieprzowej, sos musztardowy, kapary, grzanki, grana padano, zioła
Pierś z kaczki sous - vide, puree z dyni, karmelizowane jabłka, imbir, pieczona figa, sos tymiankowy
Lava cake, galaretka z madery, porzeczkowy coulis, lody słony karmel (przygotowane na żywo)
MENU B
Carpaccio z pieczonych buraków, kawior balsamiczny, kozi ser, rukola, sos jeżynowy, grissini
Stek z łososia, szparagowe risotto, sos cytrynowo-szafranowy
Lava cake, galaretka z madery, porzeczkowy coulis, lody słony karmel (przygotowane na żywo)
Restauracja Kucharze
MENU A
Pâté z gęsich wątróbek, konfitura z pigwy, grillowany Brioche, redukcja z porto, opalana szalotka
Pierś z perliczki sous vide, puree z kasztanów, confitowana dynia, sos z białej czekolady i wędzonej papryki z demi glace, marynowany burak
Pieczona gruszka w syropie klonowym, kruszonka, cynamon, mus z dyni z wanilią, orzech włoski
MENU B
Krem krewetkowo- dyniowy z prosecco, ceviche z krewetek koktajlowych, czerwony pieprz w syropie, oliwa bazyliowa
Risotto grzybowe, świeży tymianek, bieszczadzki ser kozi, puder z borowików, oliwa truflowa, chips z korzenia pietruszki
Pieczona gruszka w syropie klonowym, kruszonka, cynamon, mus z dyni z wanilią, orzech włoski
Rezerwacji możecie dokonać na stronie festiwalu restaurantweek.pl. Każdy chętny musi dokonać rejestracji, a następnie wybrać miejsce, dzień i godzinę, liczbę osób oraz trzydaniowe menu. Po dokonaniu płatności, rezerwację otrzymamy na adres mailowy.
Następnie w restauracji należy okazać rezerwacją w formie wydruku lub na dowolnym ekranie. Ważne jest, aby pojawić się punktualnie w zarezerwowanym terminie, ponieważ czas jaki przeznaczony jest na konsumpcję festiwalowego menu to 90 minut od godziny rezerwacji.
ÓSMY GOŚĆ GRATIS! Przy rezerwacji 8-osobowe stolika, płacisz tylko za siedmiu Gości!